babyshower feest / Babyshower organiseren

Babyshower organiseren, de checklist

Een eerste zwangerschap is vaak heel spannend en overweldigend. Het organiseren van een babyshower zou absoluut niet één van de zorgen van de aanstaande moeder moeten zijn. Wanneer je een babyshower organiseert voor een zwangere vriendin, wil je natuurlijk dat dit tot in de puntjes verzorgd is, met zo min mogelijk problemen of gedoe. Dan zit je hier goed, want hier lees je alles over een babyshower organiseren en waar je allemaal aan moet denken.

Babyshower organiseren, een samenvatting

Laten we beginnen met een opsomming van alle aspecten waar je rekening mee moet houden voor een geslaagde babyshower.

 • Datum prikken
 • Gastenlijst samenstellen
 • Babyshower thema bedenken
 • Locatie bepalen
 • Uitnodigingen maken
 • Babyshower versiering regelen
 • Babyshower hapjes verzorgen
 • Babyshower cadeaus
 • Babyshower spelletjes bedenken en daar de materialen voor in huis halen
Lekkere babyshower hapjes
Lekkere babyshower hapjes

Dat is toch nog een flinke lijst met dingen om aan te denken. Heb je nog nooit een babyshower georganiseerd? Dan kan dit best overweldigend zijn. Maar als je jouw zwangere vriendin een beetje kent, zou het niet heel moeilijk moeten zijn om haar hiermee goed te verrassen.

Waar moet je beginnen?

Er wordt natuurlijk wel een beetje verwacht dat de beste vriendinnen van de aanstaande moeder weten wat zij wel en niet leuk zou vinden. Of je nu een babyshower organiseert in je eentje of met een andere goede vriendin, het begin kan soms lastig zijn. Schakel eventueel de aanstaande vader in, die kent haar natuurlijk ook heel goed.

Je begint met een plan van aanpak en de basis. Wat is de uitgerekende datum? Wie zijn de beste vriendinnen? Wil je de babyshower organiseren bij de aanstaande moeder thuis of wil je een locatie afhuren? Is het een gratis babyshower of een groot feest waaraan iedereen een bijdrage levert?

Je wilt natuurlijk dat de aanstaande mama de babyshower krijgt waar ze altijd al van heeft gedroomd, dus de eerste vragen beantwoord krijgen is heel belangrijk. En dan kun je daadwerkelijk gaan plannen.

Datum prikken

Als je de uitgerekende datum weet, kun je gaan plannen. Houd er rekening mee dat een kind niet bepaald wacht tot deze datum voorbij komt. Het kan gebeuren dat een kind eerder wordt geboren. Plan de babyshower dus niet te dicht op de uitgerekende datum, om het risico te voorkomen dat de aanstaande moeder net op die dag moet bevallen.

Babyshower bij de aanstaande moeder thuis
Babyshower bij de aanstaande moeder thuis

Daarbij wordt de zwangerschap in de laatste weken vaak heel vermoeiend en moeten sommige zwangere vrouwen zelfs extra rust nemen. Je wilt niet dat de aanstaande moeder op bed ligt tijdens de babyshower. De meeste babyshowers worden in de 6e of 7e maand georganiseerd.

En hoe zitten de gasten eigenlijk met werk of hun eigen kinderen? Wonen er gasten ver weg waarmee je misschien moet overleggen welke datum voor hen het beste uit komt? Doe eventueel een online datumprikker als je er zeker van wilt zijn dat de belangrijkste mensen aanwezig kunnen zijn.

Gastenlijst samenstellen, wie mogen er komen?

Wie wil je allemaal uitnodigen voor de babyshower? Meestal wordt een babyshower georganiseerd voor de dierbare vrouwen rondom de aanstaande moeder. Uiteraard zijn de vriendinnen uitgenodigd en vaak de vrouwen in de familie. Soms wordt de partner ook uitgenodigd, maar vaak vinden mannen er maar weinig aan.

Maak een lijst met alle gasten, zodat je zeker weet dat je niemand vergeet. Vraag eventueel aan andere vriendinnen of de partner of er nog mensen ontbreken. Is er bijvoorbeeld iemand speciaals die je als verrassing kunt laten komen?

Een leuk babyshower thema

Als je eenmaal weet wie er komen, is het tijd om na te denken over het thema. Je kunt het simpel houden en alles in het thema van het geslacht van de baby houden. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt.

 verzin een leuk thema voor de babyshower
Verzin een leuk thema voor de babyshower

Ga bijvoorbeeld voor een “cloud 9” thema met roze wolken, een liefdes thema voor de love baby, een jungle thema voor de kleine tijger, een Disneythema, want welk kind houdt er nou niet van Disneyfilms? Of vier de kleine koning of koningin op een royale manier met veel goud en kroontjes.

Wat is de beste babyshower locatie?

Hoe lang is de gastenlijst geworden? Past dit in het huis van de aanstaande ouders? Of moet er een externe locatie worden afgehuurd? Of vind je dat misschien sowieso een leuker idee, zodat de aanstaande moeder na afloop lekker naar huis kan en tot rust kan komen, zonder dat er nog opgeruimd moet worden?

En hoe zit het met hapjes en drankjes, wil je die zelf regelen of vind je het net zo gemakkelijk als het feestje op een locatie is waar je simpelweg hapjes besteld? Zoals een café of restaurant.

En waar komt het thema het best tot zijn recht? Wil je een kings & queens babyshower in een kasteeltje of een blauw thema aan het strand?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Zo lang je er maar het juiste budget voor hebt. Is je budget beperkt of vind je het leuk om zelf veel te regelen? Dan is bijvoorbeeld een clubhuis of een park een leuke optie waar je zelf veel vrijheid hebt.

Tijd voor de uitnodigingen

Als je eenmaal weet waar je de babyshower gaat organiseren, wie er allemaal uitgenodigd zijn en wat het thema is, is het tijd voor de uitnodigingen. Maak bijvoorbeeld leuke uitnodigingen in het thema van de babyshower.

De aanstaande moeder wordt overspoeld met cadeautjes
De aanstaande moeder wordt overspoeld met cadeautjes

Hier komt uiteraard alle belangrijke informatie op, zoals de datum, locatie en de tijd dat iedereen wordt verwacht. Als je wilt dat gasten hun aanwezigheid bevestigen kun je dat ook meteen aangeven.

Maar ook aanvullende informatie. Wil je bijvoorbeeld dat iedereen mee doet met het thema en zich kleed in een bepaalde stijl? Wil je een gezamenlijk cadeau regelen en vraag je om een bijdrage? Zitten er kosten aan de babyshower verbonden? Zorg dat alle belangrijke informatie op de uitnodiging vermeld staat, want daarna kan het niet meer.

Laat het decoreren beginnen!

Als je alle praktische dingen hebt geregeld, is het tijd voor het leukste onderdeel; het decoreren. Nu ga je nadenken over hoe je de locatie eigenlijk wilt aankleden en wat er allemaal mogelijk is. Vergeet niet de praktische spullen zoals stoelen, tafels, glazen, servies, een tafel voor de cadeaus en dergelijken. Maar het leukste is natuurlijk de aankleding, ballonnen, baby playlist en de hapjes en drankjes. Vergeet ook de babyshower bedankjes niet!

Wat is er mogelijk en hoeveel mag het kosten? Is er ruimte voor een hele ballonnenboog of het namaken van een jungle? Of kun je beter gaan voor kleine decoraties die je zelf maakt? Koop je deze decoraties zelf of huur je er iemand voor in om dit helemaal op-en-top voor jou aan te kleden?

Babyshower hapjes

Hapjes en drankjes mogen op geen enkel feest ontbreken, dus ook niet op de babyshower. Sterker nog, je kunt juist hele leuke thema gerelateerde snacks regelen zoals cupcakes, een taart of hapjes in de vorm van dieren of babies.

Tafel gedekt met lekkere zoetigheden
Tafel gedekt met lekkere zoetigheden

Ben je zelf creatief en maak je de hapjes zelf of wil je een cateringbedrijf inschakelen? Ga je voor gezonde hapjes zoals hartige muffins of voor lekker veel zoetigheid? Wil je alcoholische dranken schenken of hou je het bij koffie en thee omdat de zwangere vrouw niet mag drinken?

Je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor een high tea met hartige hapjes, lange vingers voor de kinderen en kleur gerelateerde snacks zoals roze koeken of blauwe bessen. Waar je ook voor kiest, zorg dat het naar smaak is van de aanstaande moeder. Het is uiteindelijk haar feestje.

Babyshower activiteiten

Een leuke babyshower is er natuurlijk één met een hoop gezelligheid. Hoe je dit precies invult, ligt vooral aan wat de aanstaande mama leuk vindt om te doen. Word zij blij van babyshower spelletjes zoals rompertjes versieren of het proeven van babyhapjes?

Of is het meer iemand die graag in het zonnetje gezet wordt en vooral blij wordt van een verwendagje? Bijvoorbeeld door een leuke fotoshoot cadeau te krijgen, inclusief een visagist die haar lekker opmaakt en iemand die haar een heerlijke hand of voetmassage geeft?

Of hou je het simpel en ga je voor een babyshower die volledig in het teken staat van lekkere hapjes, drankjes en gezelligheid? Bijvoorbeeld door er een mocktailparty van te maken of je enkel te richten op die lekkere high tea.

Babyshower cadeaus

Een babyshower is natuurlijk de ultieme verwendag voor de aanstaande moeder. Een babyshower cadeau kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Je wilt de aanstaande moeder lekker in de watten leggen en een duwtje in de rug geven voor de laatste loodjes.

Een babyshower cadeau is echt voor de moeder. Zodra de baby geboren is, krijgt ze genoeg cadeaus voor de baby. Een leuk cadeau-idee is bijvoorbeeld iets waarmee je de ontwikkeling van de baby vast kunt leggen, zoals een groeiboek.

Een groeiboek is een leuk babyshower cadeau
Een groeiboek is een leuk babyshower cadeau (foto: Mamaliefde)

Of cadeaus waarmee je juist jullie band met de moeder vastlegt, zoals een babyshower boek met lieve boodschappen van alle gasten. Je zou ook een fotobooth neer kunnen zetten of een wegwerpcamera rond kunnen laten gaan om de dag zelf vast te leggen. Hier kun je dan weer een fotoboek van maken.

Ook een lekker verwenpakket voor de aanstaande mama is een goed idee. Elke zwangere vrouw kan wel wat ontspanning gebruiken aan het eind van de zwangerschap.

Je kunt iedere gast zelf iets leuks laten kopen of gezamenlijk een groter cadeau kopen door een kleine bijdrage te vragen. Overleg eventueel met de partner of er iets is waar ze behoefte aan hebben. Misschien hebben ze nog wel een kinderwagen nodig en kunnen jullie hier met zijn allen mee helpen.

Babyshower tips

Dus ga jij binnenkort een babyshower organiseren? Dan helpt dit je vast al flink op weg. Maar hier nog wat extra babyshower tips, waar je echt rekening mee wilt houden. Als je dit in je achterhoofd houdt, wordt het hoe dan ook een succes!

 • Een babyshower organiseren doe je voor de zwangere vrouw. Wat je ook doet, zorg dat je een babyshower organiseert die echt bij haar past en niet iets wat jou zelf heel leuk lijkt.
 • Zorg dat je zeker weet of je vriendin van verrassingen houdt. Zo niet, betrek haar dan bij de planning van de babyshower. Als je haar daar gelukkig mee maakt, is daar niks mis mee. Het is haar dag en het is niet gek dat ze wil dat het perfect is.
 • Houd bij de babyshower hapjes rekening met allergieën of speciale behoeften van de gasten. Als je catering besteld, is het verstandig om te weten wat ergens wel en niet in zit, voor het geval er mensen zijn met allergieën. Zorg ook dat je zeker weet of er alcohol in zit.
 • Pas de babyshower spelletje aan aan de wensen van de zwangere vriendin. Niet iedereen is even gek op spelletjes en zeker populaire babyshower spelletjes kunnen soms heel cliché zijn en helemaal niet bij de mom-to-be passen.
 • Meer is niet altijd beter. Ga wederom na wat de aanstaande mama zou willen. Wil zij wel een feest in een kasteel met catering en grote cadeaus? Of wil ze liever een high tea in haar eigen huis of een picknick in het park?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.