Baby slaapt, wakker maken voor voeding?

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

We waren zo opgewonden toen we ontdekten dat we zwanger waren. We lazen alle boeken en bereidden ons zo goed mogelijk voor op wat komen ging. Dit is vast herkenbaar?

Toch kun je je niet helemaal voorbereiden op de realiteit van ouder worden. Het is prachtig, maar het kan ook heel eng zijn. Er zijn aantal dingen die je onzeker kunnen maken – zoals of je wel alles goed doet, of je kind zich wel goed ontwikkelt en of je baby wel gezond is en of deze wel goede weerstand opbouwt.

Waarschijnlijk vraag je je af hoe lang mag een baby slapen zonder voeding? Wat is het maximaal aantal uur?

Elke pasgeboren baby is anders, lief en uniek.

Je wilt als ouder het beste voor je baby, dat het goed met je kindje gaat. Je wilt natuurlijk je kindje voldoende en het allerbeste geven. Soms is het moeilijk om ergens volledig antwoord op te geven. Toch gaan we proberen om je zoveel mogelijk te helpen met een paar deskundige tips!

Dus, hoe lang kan een baby slapen zonder voeding? Dat hangt af van de leeftijd en de slaapgewoonten van je baby. Pasgeboren baby’s moeten om de twee tot drie uur uit bed gehaald en gevoed worden en mogen niet langer dan vijf uur aaneengesloten slapen.

Als je baby moeite heeft met slapen, probeer hem dan in een donkere kamer te leggen. Zorg voor een rustige slaapomgeving. Je kunt ook proberen ze in slaap te wiegen of borst- of flesvoeding te geven. 

Kunnen pasgeboren baby’s al doorslapen?

De maximale aantal uren dat een pasgeboren slaapt is gewoonlijk tussen 16-18 uur per nacht of dag, inclusief de aantal dutjes. De dutjes kunnen soms erg kort zijn omdat ze ’s nachts ook vaak wakker worden om te voeden.

Naarmate ze ouder worden, beginnen pasgeborenen meestal langere stukken te slapen. Tegen de tijd dat ze zes maanden oud zijn, kunnen de meeste pasgeborenen de hele nacht doorslapen. Dus als je pasgeborene ’s nachts wakker wordt, is dat waarschijnlijk te wijten aan honger of ongemak. In dat geval is het belangrijk je pasgeborene op verzoek te voeden en een comfortabele omgeving voor hem te scheppen om te slapen.

Met een beetje vallen en opstaan zul je al gauw een routine vinden die voor jou en je gezin het beste werkt!

Slaapritme van jouw baby

Als pasgeborene zal je baby veel slapen – tot wel 18 uur per dag! Maar maak je geen zorgen, dit zal niet eeuwig duren. Tegen de tijd dat ze zes maanden oud zijn, kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen. Dit is een ruw tijdschema voor hoeveel slaap je baby in verschillende stadia nodig zal hebben:

0-3 maanden: 14-17 uur

3-6 maanden: 12-15 uur

6-9 maanden: 11-14 uur

9-12 maanden: 10-13 uur

De slaaproutine en het aantal uren tussen voedingen van je baby zal variëren naargelang zijn leeftijd en ontwikkeling en wat je kindje nodig heeft.

Er bestaat niet zoiets als een pasklare aanpak die voor alle pasgeborenen werkt. Luister in plaats daarvan naar de signalen van je kind en sta hem toe zijn eigen ritme te bepalen. Dit houdt in dat je een pasgeborene gedurende de nacht verschillende keren wakker moet maken om hem te voeden.

Naarmate je jong ouder wordt, zal hij in staat zijn langere perioden achter elkaar te slapen. Je begrijpt als ouder hoe cruciaal voldoende slaap voor je kind is. Het slaaphormoon wordt aangemaakt als het donker begint te worden, omdat het onderscheid tussen dag en nacht de twee onderscheidt.

Als ouder die wil dat zijn kind beter slaapt, zorg er dan voor dat je het licht in zijn kamer uitdoet voor hij naar bed gaat!

Hoe lang tussen twee voedingen?

Tijdens de eerste weken is het gebruikelijk dat pasgeborenen 8-12 keer per dag eten. Dit betekent dat ze om de 2-3 uur gevoed moeten worden. Naarmate je baby ouder wordt, zal hij langer gaan slapen en minder vaak gevoed moeten worden. Tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen zonder een voeding nodig te hebben.

Dit is echter slechts een algemene richtlijn. Sommige baby’s zullen vaker gevoed moeten worden, terwijl anderen langer kunnen slapen zonder te eten. Het is belangrijk om naar de signalen van je baby te luisteren en hem te voeden als hij honger heeft.

Er zijn verschillende tekenen die je kunt zoek om te zien wanneer je baby honger heeft: 

  • Zijn vuist aan zijn mond zetten
  • Op zijn lippen smakken
  • Zijn hoofd van links naar rechts draaien
  • Openen en sluiten van zijn mond
  • Huilt

Als je niet zeker weet of je baby honger heeft, probeer hem dan een fopspeen aan te bieden. Als hij het aanneemt, kan het zijn dat hij alleen iets zoekt om op te zuigen en niet echt honger heeft. Weigert hij echter de fopspeen en huilt hij, dan heeft hij waarschijnlijk honger en moet je hem gaan voeden.

Hoe lang kan je baby zonder melk? Wat heeft een baby nodig en hoe lang je baby zonder voeding kan? Tijdens de eerste weken moeten pasgeborenen 8-12 keer per dag eten. Dit betekent dat ze om de 2-3 uur gevoed moeten worden. Naarmate je baby ouder wordt, zal hij langer slapen en moet hij minder vaak gevoed. Tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is, kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen zonder een voeding nodig te hebben.

Dit is echter slechts een algemene richtlijn. Sommige baby’s zullen vaker gevoed moeten worden, terwijl andere langer kunnen slapen zonder te eten. Het is belangrijk om naar de signalen van je baby te luisteren en hem te voeden als hij honger heeft.

Baby laten doorslapen of wakker maken?

Als nieuwe ouder kun je je afvragen of je je baby ’s nachts moet laten doorslapen of hem wakker moet maken om hem te voeden. Haal je je baby uit bed tussendoor? Je wilt zo snel mogelijk dat je baby regelmatig slaapt en voeding krijgt.

Aan de ene kant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende voeding binnenkrijgt. Aan de andere kant ben je waarschijnlijk uitgeput en wil je gewoon wat slapen! Uiteindelijk is de beslissing aan jou. Als je besluit je baby wakker te maken, wees er dan op voorbereid dat hij zal huilen – veel. Baby’s kunnen erg veeleisend zijn als ze honger hebben!

Het is normaal dat je pasgeboren baby het aantal uren slaap nodig heeft. In feite slapen ze meestal meer dan ze wakker zijn in de eerste weken van hun leven. In deze tijd kun je het moeilijk vinden je baby wakker te maken om hem te voeden. Je zou hem dan liever laten slapen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende voeding binnenkrijgt en niet vermagert.

Naarmate je baby ouder wordt, zal hij langer wakker zijn en een regelmatiger slaapschema hebben. Tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is, kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen zonder een voeding nodig te hebben. Hij wordt vanzelf wakker als hij honger heeft.

Conclusie

Het is normaal dat pasgeboren baby’s meer dan een uur slaap nodig heeft achter elkaar. Belangrijk is dat jullie een goede balans krijgen. In de eerste paar weken van hun leven slapen ze meestal meer dan ze wakker zijn. In deze tijd kun je het moeilijk vinden je baby wakker te maken om hem te voeden.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende voeding binnenkrijgt en niet vermagert. Te veel voeding is ook weer niet goed want dan wordt je baby overvoed. Naarmate hij ouder wordt, zal baby langer wakker zijn en een regelmatiger slaapschema hebben.

Tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is, kunnen de meeste baby’s de hele nacht doorslapen zonder een voeding nodig te hebben. Hij zal uit zichzelf wakker worden als hij honger heeft. Je gaat merken dat je ineens een rustige nacht gaat hebben als ouders. Daarna gaan er zeker meer volgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.